Založ si blog

Tak nalejme si čistého vína. Problém s islamom v krajinách V4.

Majú krajiny V4 problém s islamom? Alebo inak. Predstavuje moslimská komunita žijúca v krajinách V4, tzn. v Maďarsku, v Poľsku, v Čechách a na Slovensku hrozbu a bezpečnostné riziko?

V Maďarsku žije cca 80 000 muslimov, v Poľsku približne rovnako, v Čechách asi 30 000 a na Slovensku do 5 tisíc. V každej z týchto krajín, okrem Slovenska, majú moslimovia oficiálne mešity. Každá z menovaných krajín, okrem Čiech, sa považuje za silne katolícku. Každá krajina finančne podporuje svojich moslimov cez svoje granty a nadácie. Každá moslimská komunita má svoje nadácie, spolky a komunitné centrá. S výnimkou Maďarska (Gábor Vona – bývalý predseda JOBBIKu a poslanec parlamentu, ktorý sa prezentuje ako konvertita a člen Sivích vlkov) , nie sú moslimovia v krajinách V4 zastúpení v parlamentoch či zastupiteľstvách, takže sa zatiaľ nedá hovoriť o prenikaní politického islamu do najvyšších štátnych pozícií.

Som presvedčený o tom, že 95% Slovákov, Maďarov či Poliakov nedokáže na prvý pohľad spoznať moslima. Podľa oblečenia (ak má kuftan či hidžab) a mena určite áno, no podľa tváre si myslím, že nie. Postavte vedľa seba Turka z Istanbulu, Róma z Jarovníc a napr. Vadalu z Michaloviec a skúste si to.

Majú teda krajiny V4 problém s islamom? V súčasnosti určite nie. Moslimovia sú u nás integrovaní a vďaka pozostatkom socialistického systému, či už v školstve, štátnej správe a bezpečnostných zložkách, je šanca úspešne čeliť novým výzvam a hrozbám súvisiacich s moslimskou migráciou. Len si spomeňme na slová nášho bývalého premiéra:“vláda neurobí žiadne rozhodnutie, ktoré by viedlo k vzniku ucelenej moslimskej komunity.“

Predstavuje moslimská komunita hrozbu a bezpečnostné riziko? Samozrejme áno, pokiaľ sa v nej vyskytnú tendencie príklonu k radikálnemu islamu, resp. ľudia reprezentujúci radikálny islam. Tento problém môže spôsobiť nekontrolovaná migrácia, alebo príchod radikálnych moslimov k nám z iných krajín EU. Nie je to tak dávno, čo v bratislavskej modlitebni pôsobil Samer Shehadeh, momentálne islamský terorista č.1 v Čechách.

V minulom blogu som písal o výskume Prof.Ednana Aslana v Rakúsku. Keď je 46% utečencov v podstate bez vzdelania, je to veľká výzva pre vzdelávací systém hostiteľskej krajiny. Keď je však 38% presvedčených, že západný svet sa usiluje islam zničiť a 47% zastáva xenofóbne pozície, nenávidí židov, kresťanov a ateistov, to už je výzva pre celý štátny aparát. A ten bohužiaľ všade navôkol zlyháva. Nevie sa vysporiadať s ľuďmi, ktorí nie sú schopní akceptovať a hlavne rešpektovať právny a hodnotový systém v štáte, ktorý ich prijal.

Integrácia moslimov na Slovensku bola dlhoročným procesom, keďže prví z nich k nám prišli ako študenti VŠ z arabských krajín v období totality a v súčasnosti patria k solídnej strednej vrstve obyvateľstva. Nie sú tak konfrontovaní s chudobou, ako tí na Západe, pretože si už jednoducho zvykli. Hovoria plynule po slovensky, sú produktom slovenského výchovnovzdelávacieho procesu a multikulturalizmus sa o nich obtrel len zbežne. A vláda dbá na to, aby si nevytvorili svoj paralelný svet. Najväčšiu hrozbu, s ktorou si Európa nevie rady.

Proste idylka, ktorou sa krajiny V4 pyšnia. A právom.

 

Kto zastaví Matoviča?

04.04.2020

1. 4. – Výnimočný stav, vypnúť Slovensko, všetci dodržiavať, vojenská disciplína, vojenské zásobovanie, aby nikto netrpel a každý mal dostatok stravy a základných životných potrieb. Potom by to vyzeralo tak, ako vyzeralo Slovensko predtým. 2. 4. – Novinári napísali, že som hovoril niekde o vojenskom zásobovaní, ale nič také som nehovoril. Iba som hovoril, [...]

Čo ukončí našu korona súdržnosť?

26.03.2020

Krízová komunikácia súčasnej vlády v dohľadnej dobe spôsobí, že množstvo Slovákov si bude musieť položiť hamletovskú otázku:byť či nebyť?“ K tej nás dovedie tá najobyčajnejšia emócia – STRACH. Strach je emócia, ktorá sa v nás ozve vtedy, keď sa nachádzame v nebezpečenstve. A práve v takej situácii sa teraz nachádzame. Strach z nakazenia, choroby či [...]

Čo nám ešte môžete vziať?

25.03.2020

Jednoducho si treba priznať, že ťaháme za ten kratší koniec. Napriek tomu, že sme vo väčšine, úzka skupina ľudí má také postavenie a moc, že proti nej nemáme šancu . Rozdiely medzi totalitou a demokraciou sa neustále stierajú a my ako ovce v stáde len poslušne počúvame príkazy. 30 rokov určujú smerovanie štátu a teda aj nás – občanov – podvodníci. [...]

Štefan Harabin, ta3

VIDEO: Prezidentský kandidát Štefan Harabin. Rusko nepovažuje za agresora, chce neutralitu Slovenska

19.03.2024 07:00

O post prezidenta Slovenskej republiky vo voľbách v roku 2024 sa uchádza 11 ľudí.

vojna na Ukrajine

ONLINE: Michel: Aby bol v Európe mier, musí sa pripraviť na vojnu. Volá po vojnovej ekonomike

19.03.2024 06:15, aktualizované: 07:16

Ak nebude reakcia EÚ správna a neposkytne Ukrajine dostatočnú podporu, aby zastavila Rusko, budeme ďalší na rade, tvrdí šéf Európskej rady Michel.

Putin

Putinov triumf odobrili hostia z AfD. Ako ruské voľby "monitorovali" extrémisti z Nemecka

19.03.2024 06:00

Aby prezidentským voľbám dodal zdanie legitimity, Putin si ako pozorovateľov pozval poslancov nemeckej strany AfD.

anketa, kandidáti na prezidenta 2024

ANKETA: Osem kandidátov na prezidenta odpovedalo na 19 otázok. Tu sú všetky odpovede

19.03.2024 06:00

Do ankety sa zapojilo 8 z 10 kandidátov. Líder SNS Andrej Danko sa vzdal v prospech Štefana Harabina. Milan Náhlik a Štefan Harabin do uzávierky neodpovedali.

hermes

„Človek zhromaždil všetku múdrosť svojich predchodcov a pozrite sa, aký je hlúpy!“ Marcus Tullius Cicero

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 148285x
Priemerná čítanosť článkov: 4361x

Autor blogu

Kategórie