Založ si blog

Ako komunikovať s fašistami za hranicami. Dilema diplomacie.


Som si vedomý toho, že táto téma je veľmi pálčivá. Niekedy si myslím, že je v podstate  zakázaná. Jeden diskutér mi raz napísal, že s fašistami sa nekomunikuje. Som antifašista tak ako aj celá moja rodina. Dokonca máme historickú skúsenosť z Povstania, ktorá moje presvedčenie celoživotne determinovala. Súčasnosť ma však donútila klásť si otázky, na ktoré naozaj neviem nájsť tie správne odpovede. Na Slovensku traja ústavní činitelia vyzývajú na zjednotenie proti Kotlebovi. Nielen všetky politické strany, ale aj všetkých občanov, ktorým osud Slovenska nie je ľahostajný. Pretože znova môže vo voľbách do VUC vyhrať kandidát strany, ktorá síce je v parlamente, ale o ktorej vieme, že je fašistická. Teda niekedy sa tak niektorí členovia prezentujú. Súhlasím a pridávam sa. Aspoň takto, keďže nebývam v Banskobystrickom kraji a voliť nemôžem.

Potiaľto tomu rozumiem. Rozbehla sa kampaň proti reálnemu nepriateľovi, ktorá nie je zameraná na voličov LSNS, ale na orgány tejto strany.

A teraz k dileme.

V Rakúsku získala FPӦ 26% voličských hlasov a stala sa treťou najúspešnejšou stranou. Je predpoklad, že spolu s ӦVP vytvorí vládu. FPӦ je charakterizovaná ako strana krajnej pravice. Na Slovensku by sme ju označili ako fašistickú. Asi aj právom, pretože keď som hľadal o nej informácie na internete, narazil som na faktografický článok zhrňujúci právoplatne a neprávoplatne odsúdených funkcionárov tejto strany za rôzne trestné činy. Aby bol naozaj faktografický, ku každému menu bol pripojený rozsudok resp. aspoň komentár. Väčšina trestných činov sa týkala práve propagácie fašizmu. FPӦ má záujem o post ministra zahraničných vecí. Chcela by naň nominovať neúspešného kandidáta za prezidenta, Norberta Hofera. Tiež je tak trošku „hnedý“. Ale netají to.

Akú dilemu však bude prežívať náš minister alebo premiér na stretnutí s ministrom s FPO? Je správne srdečne si potriasať ruku s niekým, kto zastupuje stranu s temným pozadím? 

 Na Ukrajine sa možno chystá nový Majdan. Alebo len niekoľko politikov sa snaží poraziť niekoľko iných politikov a získať moc, pričom využívajú pohrobkov fašizmu, príslušníkov domobrany či dobrovoľníckych oddielov Azov, Kiev, batalion šejka Mansura, batalion Džochara Dudajeva atď, ktoré sa okrem iného hlásia k odkazu ukrajinských nacionalistov Stepana Banderu a Romana Šuchevyča. Oni sú dokonca v ukrajinskom parlamente, organizujú fakľové pochody a svoje sympatie k fašizmu prezentujú nosením rôznych symbolov.

Zhnusene som sa pozeral na objímanie prezidenta Kisku s Porošenkom, prezidentom Ukrajiny, ktorý sa nikdy ani len nedištancoval od fašistických prejavov vo svojej krajine.  Na Slovensku sa stavia Kiska do čela protifašistického odboja a pár metrov za hranicami trpí výpadkom pamäti? 

Členovia NATO a EU- Estónsko, Litva a Lotyšsko. sa „preslávili“  pochodmi veteránov WAFFEN SS a ich sympatizantov hlavnými mestami týchto krajín. Waffen SS alebo Zbrane SS boli špeciálne elitné jednotky, ktoré sa podieľali na množstve vojnových zločinov. Posledný bol 17.3.2017 v hlavnom meste Litvy, v Rige. Tento deň je dokonca oficiálnym štátnym sviatkom, nazvaným Deň legionárov. Lotyšský minister životného prostredia sa takéhoto pochodu zúčastnil v r 2015. Nie je veterán. Len sa mu to proste páči. Členovia NATO a EU, naši partneri, sú ľahostajní k tomu, že v ich krajinách sa verejne a aj za účasti politikov organizujú akcie, ktoré propagujú fašizmus.

Musím spomenúť aj premiérovu návštevu na digitálnom sumite v Tallinne. Estónsko je momentálne predsedníckou krajinou v Rade EU. Mal tam zásadný prejav, v ktorom by okrem budúcnosti Európy spomenul aj pochody veteránov SS?

Kto zastaví Matoviča?

04.04.2020

1. 4. – Výnimočný stav, vypnúť Slovensko, všetci dodržiavať, vojenská disciplína, vojenské zásobovanie, aby nikto netrpel a každý mal dostatok stravy a základných životných potrieb. Potom by to vyzeralo tak, ako vyzeralo Slovensko predtým. 2. 4. – Novinári napísali, že som hovoril niekde o vojenskom zásobovaní, ale nič také som nehovoril. Iba som hovoril, [...]

Čo ukončí našu korona súdržnosť?

26.03.2020

Krízová komunikácia súčasnej vlády v dohľadnej dobe spôsobí, že množstvo Slovákov si bude musieť položiť hamletovskú otázku:byť či nebyť?“ K tej nás dovedie tá najobyčajnejšia emócia – STRACH. Strach je emócia, ktorá sa v nás ozve vtedy, keď sa nachádzame v nebezpečenstve. A práve v takej situácii sa teraz nachádzame. Strach z nakazenia, choroby či [...]

Čo nám ešte môžete vziať?

25.03.2020

Jednoducho si treba priznať, že ťaháme za ten kratší koniec. Napriek tomu, že sme vo väčšine, úzka skupina ľudí má také postavenie a moc, že proti nej nemáme šancu . Rozdiely medzi totalitou a demokraciou sa neustále stierajú a my ako ovce v stáde len poslušne počúvame príkazy. 30 rokov určujú smerovanie štátu a teda aj nás – občanov – podvodníci. [...]

olympiada rieka Seina v Parizi

Ukrajinci vyhrali symbolickú bitku o Paríž, ale chcú, aby Rusov potrestali najprísnejšie

28.03.2024 12:30

Kyjev nechce vidieť na letných hrách ani jedného Rusa. Moskva tvrdí, že Medzinárodný olympijský výbor skĺzol do suterénu rasizmu neonacizmu.

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

hermes

„Človek zhromaždil všetku múdrosť svojich predchodcov a pozrite sa, aký je hlúpy!“ Marcus Tullius Cicero

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 148376x
Priemerná čítanosť článkov: 4364x

Autor blogu

Kategórie