Založ si blog

Ján Čarnogurský – kontroverzie života

Máloktorý slovenský politik sa môže pochváliť tak bohatou politickou minulosťou, akú má Ján Čarnogurský.

  • V r. 1970 – 1981 pracoval ako advokát v Bratislave a v tomto povolaní sa stal známym ako zástupca náboženských aktivistov a politických disidentov v rámci celého Česko-Slovenska. V r. 1981 ho vylúčili z advokácie. Dôvodom bola obhajoba v politickom procese. Pracoval ako šofér, neskôr bol podnikovým právnikom. V r. 1987 úplne stratil zamestnanie. Pokračoval v poskytovaní právnych konzultácií náboženským a opozičným politickým aktivistom a v r. 1988 začal vydávať samizdatový časopis Bratislavské listy.auguste 1989 bol zatknutý a obvinený z rozvracania republiky práve pre vydávanie Bratislavských listov a prípravu spomienky na ľudí, ktorých v r. 1968 v Bratislave a na iných miestach Slovenska zastrelili vojská Varšavskej zmluvy. Z väzenia ho prepustili v novembri 1989 v období nežnej revolúcie. Od 10. decembra 1989 do 6. apríla 1990 bol prvým podpredsedom federálnej vlády národného porozumenia a predsedom Legislatívnej rady vlády ČSFR od februára do augusta 1990. Neskôr bol podpredsedom vlády ČSFR (od 6. apríla 1990 do 27. júna 1990). Od 27. júna 1990 do 23. apríla 1991) na Slovensku zastával funkciu prvého podpredsedu vlády SR, predsedu Rady vlády SR pre informačnú politiku a masmédiá, predsedu Rady vlády SR pre národnosti a etnické skupiny.V novembri 1990 bol na dvadsať dní (2. november až 22. november) poverený prechodne riadiť Ministerstvo vnútra SR. Predsedom vlády SR bol od apríla 1991 do júna 1992.Od roku 1998 do roku 2002 (prvá Dzurindova vláda) bol ministrom spravodlivosti Slovenskej republiky. Toľko z Wikipedie

Určite nie je jednoduché Jána Čarnogurského porovnávať so súčasnými, ale aj minulými slovenskými politickými kapacitami. Tak ako je jeho politický život bohatý, tak je však aj kontroverzný. Aj keď v súčasnosti nie je už na “výslní”, naďalej sa mu darí prekvapiť a svojimi názormi vyvolať polemiku.

26.10.2017 ho vo svojom programe NA ROVINU vyspovedal Dag Daniš. Pozoroval som, ako Daniš viackrát len sucho prehĺtal a opakovaním otázok sa snažil porozumieť Čarnogurského odpovediam. Chápem, že pre mnohých sú názory Jána Čarnogurského zvláštne a niekedy až paradoxné. Vychádzajú však z jeho života a je mi sympatické, že sa ani s odstupom mnohých rokov nemenia. To neznamená, že sa so všetkými aj stotožňujem.

Prvá vec, ktorá Danišovi vyrazila dych, bola Čarnogurského podpora Jalala Suleimaniho v župných voľbách v Bratislave. Človek, ktorého komunisti 20 rokov prenasledovali, spoločensky a pracovne ho znemožňovali, dokonca niekoľkokrát skončil vo väzení, sa rozhodol podporiť podpredsedu KSS. Na prvý pohľad paradox, možno demencia. Ale vysvetlenie tejto pohnútky bolo logické. Pre Čarnogurského je Jalal Suleimani spolubojovníkom v kampaniach proti NATO a počas niekoľkých rokov spolupráce sa uistil v tom, že Jalal je čestný a spravodlivý človek. Z toho dôvodu je ochotný ho podporiť. To, že Jalal je komunista, Čarnogurskému nevadí, pretože svoj boj s komunizmom skončil víťazne v r. 1989.

Ján Čarnogurský sa netají tým, že je rusofil a má negatívny vzťah k NATO a politike USA. Je proti zriadeniu základní na území Slovenska a je presvedčený o tom, že NATO sa snaží vyvolať vojenský konflikt s Ruskom. Bol by rád, ak by sme s NATO vystúpili, aj keď si je vedomý toho, že je to skoro nemožné. Svoju názorovú orientáciu neváha podporiť vyjadreniami slovenských extrémistov. Pre Čarnogurského je Kotleba  jediný ústavný politik, ktorý je schopný držať sľuby ohľadom odmietnutia základní NATO. Nezaujíma ho, či je problémový politik.

Tak, ako ho aj nezaujíma pozadie Slovenských brancov. Je presvedčený o tom, že ich existencia je pre Slovensko prínosom, pretože ak by došlo k nejakej kríze, oni by mohli zasiahnuť. Označiť ich za extrémistov sa nedá a vo vhodnom čase by mali nahradiť neschopnú slovenskú armádu. 

  • Slovenskí Branci alebo Slovenskí branci (skratka: SB) je militantne orientovaná skupina založená v roku 2012 ako neregistrovaný telesno-branný klub, pôsobiaci na Slovensku. Prezentuje sa ako názorovo a ideologicky neutrálna branná organizácia, s akcentovaním „pronárodnej orientácie“,zároveň proklamujúc odmietanie nacizmu a fašizmu a nádväznosť na ruské vojensko-vlastenecké oddiely a telovýchovný spolok Sokol. (Wikipedia)

Ján Čarnogurský je svojský človek. Svojimi postojmi však vytýčil istú hranicu, cez ktorú by sa už ísť nemalo. Jeho machiavelizmus, teda politický boj v mene vyššieho cieľa s použitím akýchkoľvek prostriedkov, teda aj väzieb, sa dá jednoducho pomenovať ako zásada:  “účel svätí prostriedky.” Preto je možné aj tak “zvrátené” spojenie rusofilstva, odporu proti NATO a USA, s komunistami a krajnou extrémnou pravicou. Na Slovensko je to už naozaj mimoriadne pikantný guláš.

Kto zastaví Matoviča?

04.04.2020

1. 4. – Výnimočný stav, vypnúť Slovensko, všetci dodržiavať, vojenská disciplína, vojenské zásobovanie, aby nikto netrpel a každý mal dostatok stravy a základných životných potrieb. Potom by to vyzeralo tak, ako vyzeralo Slovensko predtým. 2. 4. – Novinári napísali, že som hovoril niekde o vojenskom zásobovaní, ale nič také som nehovoril. Iba som hovoril, [...]

Čo ukončí našu korona súdržnosť?

26.03.2020

Krízová komunikácia súčasnej vlády v dohľadnej dobe spôsobí, že množstvo Slovákov si bude musieť položiť hamletovskú otázku:byť či nebyť?“ K tej nás dovedie tá najobyčajnejšia emócia – STRACH. Strach je emócia, ktorá sa v nás ozve vtedy, keď sa nachádzame v nebezpečenstve. A práve v takej situácii sa teraz nachádzame. Strach z nakazenia, choroby či [...]

Čo nám ešte môžete vziať?

25.03.2020

Jednoducho si treba priznať, že ťaháme za ten kratší koniec. Napriek tomu, že sme vo väčšine, úzka skupina ľudí má také postavenie a moc, že proti nej nemáme šancu . Rozdiely medzi totalitou a demokraciou sa neustále stierajú a my ako ovce v stáde len poslušne počúvame príkazy. 30 rokov určujú smerovanie štátu a teda aj nás – občanov – podvodníci. [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

hermes

„Človek zhromaždil všetku múdrosť svojich predchodcov a pozrite sa, aký je hlúpy!“ Marcus Tullius Cicero

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 148515x
Priemerná čítanosť článkov: 4368x

Autor blogu

Kategórie