Založ si blog

Nastal čas vystaviť zlodejom záverečný účet

22.apríla 1990 navštívil Ján Pavol II.  Bratislavu. Bola to významná a symbolická návšteva, s ktorou sa viaže jedna tragikomická udalosť. Mnohí  začínajúci podnikatelia sa chopili príležitosti a v očakávaní rýchleho zisku nakúpili párky a krkovičku pre tie státisíce veriacich tešiacich sa na návštevu Svätého Otca. Nuž, ale čo čert nechcel. Sen o rýchlom zbohatnutí sa rozplynul a na sklade im ostalo veľa nepredaného tovaru. „Spravodlivo“ rozhorčení obchodníci sa obrátili so žiadosťou na vládu, aby im ich stratu kompenzovala. Odpoveď bola jasná. Mali ste myslieť aj na zadné dvierka. V kapitalizme sa za chyby platí.

Prenesme sa na chvíľu do súčasnosti. Premiér Fico začal svoj boj za rovnakú kvalitu výrobkov v celej EÚ. Postupne sa k nemu začali pripájať aj iné členské krajiny, ktoré zrazu zistili, že aj keď kupujú výrobky rovnakej značky ako napr. Nemci, kvalitatívne sa jedná o podradný tovar. Čuduj sa svete, členské štáty EU postihnuté týmto zvláštnym opatrením majú niečo spoločné. Kapitalistické sa stali začiatkom 90tych rokov. Tu však nejde len o párky a rybie prsty. To je len zástupný problém. V podstate sa jedná o výborný politický a marketingový ťah premiéra, aby svet o nás počul a začal nás brať aspoň trochu vážne. Nacionálnym narcistom v Rakúsku, Nemecku či Francúzsku bolo už načase dať najavo, že nie sme o nič horší ako oni.

Čo sa stalo, že sme sa stali „druhotriednymi“? Socializmus síce po sebe zanechal tisíce ľudí túžiacich po „slobode“, ale aj rozvinuté poľnohospodárstvo či priemysel, skoro nulovú nezamestnanosť a vyriešenú rómsku problematiku. Už cítim tie zúrivé pohľady ekonómov,  pravicových politikov a štatistikov, ktorí sa snažia grafmi a tabuľkami dokázať, že naša životná úroveň od pádu totality je omnoho lepšia a všetci sme šťastnejší ako kedysi.

Prvoplánovo ma však socializmus nezaujíma. To, čo spôsobilo náš úpadok bolo medziobdobie primitívneho kapitalizmu. Niekoľko zlodejov potrebovalo len pár rokov, aby nás dostalo na kolená. Bez rečí a s tichým súhlasom sme sa prizerali, ba  dokonca zúčastnili podvodu zvaného  privatizácia. Opili nás ilúziou bohatstva, šťastného života a švajčiarskych dôchodkov a keď sme vytriezveli, ostala nám len holá realita. Nefungujúce či vytunelované fabriky, zdecimované poľnohospodárstvo, armáda nezamestnaných. Našim zlodejom však pomáhali „filantropi“ so zahraničia. Zdarma ich vyškolili v umení manipulácie s ľuďmi a pomohli upraviť náš politický a súdny systém tak, aby mali zaručenú beztrestnosť. Naučili ich, ako vymeniť dôstojnosť za peniaze a nehanbiť sa za to.

Nastal však čas vystaviť zlodejom záverečný účet. Prečo práve teraz? Lebo sa máme dobre. Sme schopní hodnotiť bez hnevu a nenávisti. Dlho nám trvalo, kým sme sa pozviechali a stali znovu sebavedomými. Využime ekonómov a politológov na to, aby pomenovali zlodejov a zlodejstvá, ktoré za 27 rokov vykonali. Pospomínajme si na ľudí, ktorí zrazu zázračne zbohatli a nezabudnime pritom na tých, ktorí sa ocitli aj vďaka nim na dne. Dobrým signálom je odsúdenie dvoch ministrov z SNS. Padni komu padni a za chyby sa platiť musí. Koľko „nedotknuteľných“ čaká  ešte na svoj trest? O mnohých sa vie, viacerí pôsobia vo verejných funkciách, pomáhajú cudzím vládam, alebo sú už na dôchodku. Božie mlyny však melú pomaly, ale iste.

Nezabudnime však na zadné dvierka a budujme si cielene hrdosť a vlastenectvo tak, aby to bolo všade vidno. Nie sme druhotriedni a nie je pravda, že sa u nás investuje len vďaka nízkej cene práce. Štát musí chrániť svojich občanov doma i v zahraničí a nesmie dopustiť ich zneužívanie a vykorisťovanie. Ani u susedov, ani v EU.

Kto zastaví Matoviča?

04.04.2020

1. 4. – Výnimočný stav, vypnúť Slovensko, všetci dodržiavať, vojenská disciplína, vojenské zásobovanie, aby nikto netrpel a každý mal dostatok stravy a základných životných potrieb. Potom by to vyzeralo tak, ako vyzeralo Slovensko predtým. 2. 4. – Novinári napísali, že som hovoril niekde o vojenskom zásobovaní, ale nič také som nehovoril. Iba som hovoril, [...]

Čo ukončí našu korona súdržnosť?

26.03.2020

Krízová komunikácia súčasnej vlády v dohľadnej dobe spôsobí, že množstvo Slovákov si bude musieť položiť hamletovskú otázku:byť či nebyť?“ K tej nás dovedie tá najobyčajnejšia emócia – STRACH. Strach je emócia, ktorá sa v nás ozve vtedy, keď sa nachádzame v nebezpečenstve. A práve v takej situácii sa teraz nachádzame. Strach z nakazenia, choroby či [...]

Čo nám ešte môžete vziať?

25.03.2020

Jednoducho si treba priznať, že ťaháme za ten kratší koniec. Napriek tomu, že sme vo väčšine, úzka skupina ľudí má také postavenie a moc, že proti nej nemáme šancu . Rozdiely medzi totalitou a demokraciou sa neustále stierajú a my ako ovce v stáde len poslušne počúvame príkazy. 30 rokov určujú smerovanie štátu a teda aj nás – občanov – podvodníci. [...]

vojna na Ukrajine, Olaf Scholz, dron

ONLINE: ISW: Zmraziť front? To je predčasné, víťazstvo Ukrajiny netreba odpisovať

27.04.2024 06:30

Debaty o nutnosti zmraziť frontovú líniu sú predčasné, tvrdí americký Inštitút pre štúdium vojny.

koľajnice, zmena

V Nemecku horel vlak, dvaja cestujúci sú zranení

27.04.2024 06:08

Dvaja ľudia utrpeli zranenia po tom, čo regionálny vlak v južnom Nemecku zastavil použitím rýchlobrzdy a následne začal horieť.

Russia Putin

Prepych a pád Putinovho generála. Aký luxus si užíval a ohrozí jeho škandál ministra obrany?

27.04.2024 06:00

Timur Ivanov protekčne prideľoval zákazky podnikateľovi, ktorý mu na revanš bezplatne postavil vilu a zadarmo obnovil nehnuteľnosť z 19. storočia.

Ondrej Lunter, župan, Michal Urda, primár, Martin Caudt

„Pľúciarov“ je zúfalo málo: Pacienti čakajú mesiace a čoraz viac ich zostáva úplne bez lekára

27.04.2024 06:00

Podľa posledných údajov NCZI na Slovensku 163 pneumologických a ftizeologických ambulancií, teda 303 lekárov a sestier, vybavilo za rok 763 709 návštev pacientov.

hermes

„Človek zhromaždil všetku múdrosť svojich predchodcov a pozrite sa, aký je hlúpy!“ Marcus Tullius Cicero

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 148660x
Priemerná čítanosť článkov: 4372x

Autor blogu

Kategórie