Založ si blog

Desať sýrskych sirôt, alebo s teroristami sa nevyjednáva.

U nás desať a v Čechách tridsať sýrskych sirôt postavilo politické elity na nohy. Bezpečnostná hrozba v podobe desiatich či tridsiatich detí z vojnou postihnutej oblasti je naozaj „vysoká“. Hrdinskí ochrancovia slovenských i českých hraníc zavelili do útoku a zmobilizovali tie najčernejšie predstavy, aby si zabezpečili podporu pospolitého ľudu.

Pozrime sa však na problém sirôt – teroristov z iného uhlu pohľadu a porovnávajme.

Pred niekoľkými rokmi Slovensko na žiadosť USA prijalo 10 väzňov z Guantanáma. To je tá americká väznica na Kube, kde boli dlhé roky bez súdu zadržiavané osoby podozrivé z terorizmu. Osoby pozbierané z celého sveta rôznymi tajnými službami a operáciami a pre nedostatok dôkazov a ako prejav dobrej vôle prezidenta Obamu vypustené do sveta. A pretože je Slovensko priateľská krajina, desať väzňov z arabských krajín u nás našlo krátkodobý domov. Žiaden cirkus okolo nich sa nekonal. Proste desať dlhodobo izolovaných a asi aj mučených potencionálnych teroristov na základe rozhodnutia vlády našlo svoj domov u nás.

Prečo? Lebo pokrytectvo.

Občianska vojna na Ukrajine trvá už piaty rok a počas tohto obdobia sme pomohli nie desiatkam, ale stovkám ukrajinských sirôt. Boli to deti z oboch strán konfliktu a nediferencovali sme ich na základe náboženskej a politickej orientácie zosnulých rodičov. Nevadilo nám, že ich rodičia slúžili v bataliónoch pohrobkov Banderu, alebo boli najatí proruskými silami usilujúcimi sa vytlačiť ukrajinskú armádu z Krymu a východnej časti Ukrajiny. Nevadilo nám to, tak ako v prípade sirôt z vojny v Juhoslávii či z konfliktu v Kosove.

Prečo? Lebo humanita.

Desať sýrskych sirôt neexistuje. Je to len virtuálna skúška toho, čo v nás je. Ak si ktokoľvek myslí, že niekde v Damasku je pripravených na odlet desať detí, veľmi sa mýli. Určite je ich tam viac, ale nechcú k nám. Veď čo by u nás robili.

Ak si ktokoľvek myslí, že im treba pomáhať adresne v ich krajine, tiež sa mýli. Vyšleme vari zástupcu vlády či parlamentu alebo Borisa Kolára, ktorý im tam niekde slávnostne odovzdá 100 eur? Alebo prevedieme peniaze na účet Bielych prilieb, PKK, Lekárov bez hraníc, Červenému polmesiacu a pod. a budeme mesačne kontrolovať ich využitie? V krajine, kde neplatia žiadne pravidlá a uvedené organizácie majú čoraz horší kredit, je ich kontrola v podstate nemožná.

Slovenská azylová politika je veľmi prísna a je dlhodobo terčom kritiky rôznych mimovládnych organizácií. Ale aj vďaka nej nemáme na Slovensku také problémy s imigrantami, ako iné krajiny v Európe. Izolujeme sa aj preto, aby sme chránili svoju kultúru a tradície. Je to konzervatívne, ale účinné. Nemáme žiadnu mešitu, ucelenú moslimskú komunitu a dokonca ešte aj jediný slovenský džihádista sa musel realizovať v Čechách.

Ale musíme ukázať aj tú druhú, láskavejšiu tvár. A povedať pravdu o tom, koľko detí z imigrantským pozadím bolo a je v slovenských detských domovoch a koľko rodín s deťmi z vojnou ohrozených oblastí sme na naše územie prijali a staráme sa o nich.

To je humanita, ktorú Slovensko prejavuje a je potrebné o tom hovoriť. A nie vytvárať z virtuálneho problému ten skutočný.

Pretože desať sýrskych sirôt nás ohroziť nemôže.

 

 

 

Kto zastaví Matoviča?

04.04.2020

1. 4. – Výnimočný stav, vypnúť Slovensko, všetci dodržiavať, vojenská disciplína, vojenské zásobovanie, aby nikto netrpel a každý mal dostatok stravy a základných životných potrieb. Potom by to vyzeralo tak, ako vyzeralo Slovensko predtým. 2. 4. – Novinári napísali, že som hovoril niekde o vojenskom zásobovaní, ale nič také som nehovoril. Iba som hovoril, [...]

Čo ukončí našu korona súdržnosť?

26.03.2020

Krízová komunikácia súčasnej vlády v dohľadnej dobe spôsobí, že množstvo Slovákov si bude musieť položiť hamletovskú otázku:byť či nebyť?“ K tej nás dovedie tá najobyčajnejšia emócia – STRACH. Strach je emócia, ktorá sa v nás ozve vtedy, keď sa nachádzame v nebezpečenstve. A práve v takej situácii sa teraz nachádzame. Strach z nakazenia, choroby či [...]

Čo nám ešte môžete vziať?

25.03.2020

Jednoducho si treba priznať, že ťaháme za ten kratší koniec. Napriek tomu, že sme vo väčšine, úzka skupina ľudí má také postavenie a moc, že proti nej nemáme šancu . Rozdiely medzi totalitou a demokraciou sa neustále stierajú a my ako ovce v stáde len poslušne počúvame príkazy. 30 rokov určujú smerovanie štátu a teda aj nás – občanov – podvodníci. [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

hermes

„Človek zhromaždil všetku múdrosť svojich predchodcov a pozrite sa, aký je hlúpy!“ Marcus Tullius Cicero

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 148541x
Priemerná čítanosť článkov: 4369x

Autor blogu

Kategórie