Založ si blog

Psychická manipulácia 2020

Pod pojmom psychická manipulácia rozumieme snahu ovládať myslenie druhej osoby či viacerých osôb. Manipulátor sa snaží vnútiť cieľovej osobe myšlienky, názory či správanie, ktoré nie sú obeti vlastné a ktoré by dobrovoľne neprijala. Získava výhodu voči nej bez toho, aby mala voľbu, či mu vyhovie, alebo nie. Obeť si často ani neuvedomuje, že je manipulovaná.

Pri manipulácii využíva manipulátor dobromyseľnosť, naivitu, neistotu, nevedomosti, slušnosť, strach a ďalšie skôr pozitívne než negatívne city a vlastnosti iných osôb s cieľom realizovať svoje vlastné, väčšinou utajené a skryté zámery, ciele a plány. Zo strany manipulátora ide o zneužitie prevahy (týkajúcej sa druhu, množstva či prístupu k informáciám, inteligencie, verbálnej zdatnosti a výrečnosti, momentálnych okolností či situácie, rôznych osvojených psychotechník, metód a ciest) na ovplyvňovanie rozhodnutí iných jedincov vo vlastný prospech. Problém psychickej manipulácie je v tom, že berie človeku právo na slobodné rozhodnutie. (Rodina a škola).

 

Veľmi nerád by som bol teraz označený inými za konšpirátora či „tupca“, ktorý sa vo svojej nevedomosti či dokonca hlúposti postavil celosvetovej snahe boja proti Vírusu. Veď ja tiež viem, že národ sa zomkol (nielen náš) a dobrovoľne na seba prevzal obmedzenia vyplývajúce z tohto neľútostného boja. Obmedzenia, ktoré sme tu nemali od vojny či od ranných začiatkov totality.

Neviem sa však stotožniť s davovou psychózou sprevádzajúcou tento Boj, chýba mi logika v niektorých opatreniach a predovšetkých s úžasom vnímam  náhlu stratu pamäti národa na niečo, čo bolo roky súčasťou nášho života vo všetkých, aj tých tragických formách – na Chrípku.

V tomto čase sa pochybnosti o zmysle týchto Opatrení pomaly posudzujú ako vlastizrada či teroristický čin, pohyb niektorých indivíduí na verejnosti býva sociálnymi sieťami a médiami prirovnávaný k zločinu všeobecného ohrozenia a volá sa po prísnych trestoch.

Odporúčania obmedziť sociálne kontakty a radšej ostať doma sa postupne menia na príkazy vynutiteľné finančnými pokutami či dokonca hrozbami väzením. 

Uzavreli sa štátne hranice, bola povolaná armáda, spoločenský a kultúrny život sa skončil. Nikto nevie dokedy, ale keď sa ľudia neuvedomia, sprísnime pravidlá. A vzniká tiež nová kasta tzv. ochrancov štátu – elitní bojovníci z domu od počítača proti všetkým, ktorí napr: nenosia rúška, boli si nakúpiť, pohybujú sa voľne po vonku, športujú, žijú.

Ako keby sa ustanovilo nové celourópske Ministerstvo pravdy s jeho všadeprítomnou myšlienkovou políciou. Dovolil som si teraz zacitovať z románu 1984 od Georga Orwella.

Aby som sa však vrátil k tomu, čo nás desiatky rokov nerozptyľovalo a brali sme to ako súčasť nášho života.

CHRÍPKA

Slovensko: priemerne 1503 úmrtí ročne (3%) a 816 v období chrípkovej epidémie sú pripísateľné chrípke
Česká republika: priemerne 2661 (2,17%) úmrtí ročne a 1125 v období chrípkovej epidémie sú pripísateľné chrípke

Rizikové skupiny
• Tehotné
• Obézni
• Osoby nad 60 rokov veku, deti do 2 rokov
• Osoby chronicky choré ( DM, KVCh, CHOCHP, imunosupresívni
pacienti,…)
• Osoby pracovne exponované väčšiemu hromadeniu osôb –
zdravotníci, MHD, pošty, obchody, školy

Možnosti prevencie
• Zdravý spôsob života
• Zvýšený prísun vitamínov v predsezónnom a sezónnom období
• Vyhýbanie sa priestorom s nahromadením sa osôb (kiná, divadlá, koncerty,
hromadná doprava, obchody,…..
• Vetranie
• Umývanie rúk
• Osobná hygiena (pri smrkaní, kýchaní, kašľaní,….)

Každoročne sa chrípkou na Slovensku nakazia desiatky tisíc ľudí a stovky aj zomrú.

Som si vedomý rizík, ktoré so sebou prinášajú rôzne vírusové ochorenia. Viem, aká je dôležitá prevencia a ktoré skupiny obyvateľstva sú najohrozenejšie. Obávam sa však toho, že viac ako Vírus ma ohrozuje strata občianskych slobôd, nástup totality a vymývanie mozgov spoluobčanov. 

 

 

Kto zastaví Matoviča?

04.04.2020

1. 4. – Výnimočný stav, vypnúť Slovensko, všetci dodržiavať, vojenská disciplína, vojenské zásobovanie, aby nikto netrpel a každý mal dostatok stravy a základných životných potrieb. Potom by to vyzeralo tak, ako vyzeralo Slovensko predtým. 2. 4. – Novinári napísali, že som hovoril niekde o vojenskom zásobovaní, ale nič také som nehovoril. Iba som hovoril, [...]

Čo ukončí našu korona súdržnosť?

26.03.2020

Krízová komunikácia súčasnej vlády v dohľadnej dobe spôsobí, že množstvo Slovákov si bude musieť položiť hamletovskú otázku:byť či nebyť?“ K tej nás dovedie tá najobyčajnejšia emócia – STRACH. Strach je emócia, ktorá sa v nás ozve vtedy, keď sa nachádzame v nebezpečenstve. A práve v takej situácii sa teraz nachádzame. Strach z nakazenia, choroby či [...]

Čo nám ešte môžete vziať?

25.03.2020

Jednoducho si treba priznať, že ťaháme za ten kratší koniec. Napriek tomu, že sme vo väčšine, úzka skupina ľudí má také postavenie a moc, že proti nej nemáme šancu . Rozdiely medzi totalitou a demokraciou sa neustále stierajú a my ako ovce v stáde len poslušne počúvame príkazy. 30 rokov určujú smerovanie štátu a teda aj nás – občanov – podvodníci. [...]

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

hermes

„Človek zhromaždil všetku múdrosť svojich predchodcov a pozrite sa, aký je hlúpy!“ Marcus Tullius Cicero

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 148617x
Priemerná čítanosť článkov: 4371x

Autor blogu

Kategórie