Založ si blog

Slovensko výsledky referenda neuznáva. Zrušme inštitút referenda.

Referendum je hlasovanie, ktorým voliči celého štátu alebo niektorej z jeho častí rozhodnú o prijatí alebo zamietnutí zákonapredpisunávrhu alebo programu, ktoré boli predložené na posúdenie obyvateľstvu (a nie zákonodarnému orgánu). Je to jedna z mála zachovaných metód priamej demokracie.(Wikipédia).

Chcel by som upriamiť pozornosť na poslednú vetu citovaného textu a pre jej význam ju ešte raz napísať:

„Je to jedna z mála zachovaných metód priamej demokracie.“

Dnes som sa dočítal, že Zahraničný výbor NR SR, na čele so svojou predsedníčkou Katarínou Csefalvayovou, navrhuje vydať stanovisko, v ktorom podporuje vyhlásenie ministerstva zahraničných vecí v súlade so spoločnou pozíciou členských krajín EÚ a NATO. „Podľa tohto žiadna zo zúčastnených strán neuznáva výsledky nelegálneho referenda na Kryme z marca 2014. 

V štátoch, ktoré referendum pripúšťajú (dodávam, že sa jedná o väčšinu demokratických štátov sveta) bývajú podmienky na jeho vykonanie zakotvené v ústave. Tzn., že tieto podmienky zároveň aj určujú, kedy je referendum platné.

Opozitum slova platné by malo byť – neplatné. Ale také jednoduché to zas nie je. Aj na referendum je potrebné pozrieť sa v širších súvislostiach.

Rád by som uviedol niekoľko príkladov:

1.Referendum o Kryme.

Referendum bolo vyhlásené parlamentom ukrajinskej Autonómnej republiky Krym v r 2014. Na referende sa zúčastnilo 83% voličov, pričom 96% voličov vyslovilo súhlas s pripojením Krymu k Ruskej federácii. Premiér Jaceňuk však prehlásil referendum za nelegitímne a neplatné a to na základe nálezu Ústavného súdu Ukrajiny. O 3 roky neskôr  prezident Porošenko pripustil konanie nového referenda o statuse Krymu. Samozrejme, len ak Ukrajina získa naspäť úplnú zvrchovanosť nad Krymom. Takže napriek tomu, že ústava Ukrajiny pripúšťa konanie referenda a Krym bol autonómnou republikou a s pripojením k Ruskej federácii  vyslovilo súhlas 96% z 83% zúčastnených voličov a Porošenko pripúšťa konanie referenda o Kryme, referendum bolo nelegitímne. 

2. Katalánske referendum

Referendum o nezávislosti Katalánska vypísal ministerský predseda Carles Puigdemont v r. 2017. Katalánsko je autonómne spoločenstvo, teda najvyššia samosprávna územná jednotka so zákonodárnymi a výkonnými právomocami v Španielsku. Katalánske úrady zverejnili, že na referende sa zúčastnilo 40% oprávnených voličov, pričom za samostatnosť hlasovalo 90,18% a proti hlasovalo 7,83% voličov. Referendum bolo vyhlásené za neplatné. Aj keď matematika nepustí a rozhodnutie o neplatnosti bolo správne,treba dodať, že  katalánska kríza sa spustila ešte pred konaním referenda. Odtrhnutie Katalánska bolo neprijateľné a akýkoľvek pokus o jeho realizáciu bol vyhlásený za nezákonný. V Katalánsku bola jedna z mála zachovaných metód priamej demokracie vyhlásená vopred za nezákonnú.

3. Opakované referendum v Írsku

Dôkaz o tom, že ak sa ľudia – voliči jednej krajiny nerozhodnú tak, ako chce Európska únia, musí sa referendum opakovať. Čo tam potom, že Íri boli v masívnej kampani vydieraní, manipulovaní a kupovaní. Priama demokracia opäť raz zvíťazila. Len jej bolo treba trochu pomôcť.

Opakované referendum v Írsku sa konalo v r. 2007 a jeho témou bolo prijatie Lisabonskej zmluvy, ktorou sa zmenil (reformoval) charakter  Európskej únie do jej súčasnej podoby. Írsko bola jediná krajina EU, v ktorej sa o prijatí Lisabonskej zmluvy rozhodovalo v referende.

Vybral som si tieto tri, aby som na nich demonštroval fakt, že ústavnopolitické referendá ako prejav priamej demokracie svoj zmysel už stratili. Jedno bolo nelegitímne, druhé nezákonné a tretie museli zopakovať, lebo  výsledok predchádzajúceho nevyhovoval.

Otázka preto stojí tak, aký význam má organizovať, financovať a hlavne propagovať ľudové hlasovanie, keď v prípade výsledku, ktorý sa nehodí vládnucej menšine či centrále v EU, je vyhlásené za nezákonné a nelegitímne?

 

 

 

 

 

 

 

Kto zastaví Matoviča?

04.04.2020

1. 4. – Výnimočný stav, vypnúť Slovensko, všetci dodržiavať, vojenská disciplína, vojenské zásobovanie, aby nikto netrpel a každý mal dostatok stravy a základných životných potrieb. Potom by to vyzeralo tak, ako vyzeralo Slovensko predtým. 2. 4. – Novinári napísali, že som hovoril niekde o vojenskom zásobovaní, ale nič také som nehovoril. Iba som hovoril, [...]

Čo ukončí našu korona súdržnosť?

26.03.2020

Krízová komunikácia súčasnej vlády v dohľadnej dobe spôsobí, že množstvo Slovákov si bude musieť položiť hamletovskú otázku:byť či nebyť?“ K tej nás dovedie tá najobyčajnejšia emócia – STRACH. Strach je emócia, ktorá sa v nás ozve vtedy, keď sa nachádzame v nebezpečenstve. A práve v takej situácii sa teraz nachádzame. Strach z nakazenia, choroby či [...]

Čo nám ešte môžete vziať?

25.03.2020

Jednoducho si treba priznať, že ťaháme za ten kratší koniec. Napriek tomu, že sme vo väčšine, úzka skupina ľudí má také postavenie a moc, že proti nej nemáme šancu . Rozdiely medzi totalitou a demokraciou sa neustále stierajú a my ako ovce v stáde len poslušne počúvame príkazy. 30 rokov určujú smerovanie štátu a teda aj nás – občanov – podvodníci. [...]

Joe Biden, kampaň 2024

Biden vtipkoval na Trumpov účet, exprezident mu adresoval štipľavú poznámku

28.04.2024 09:57

Americký prezident Joe Biden na sobotňajšej večeri organizovanej združením spravodajcov v Bielom dome vtipkoval na adresu Donalda Trumpa.

Vzácny desaťdukát, zbierka Václava Brunu

Zbierka mincí českého zubára vyniesla milióny. Kôň doktora Brunu vyhral trikrát Veľkú Pardubickú

28.04.2024 08:30

Draží sa zbierka mincí českého zubára, významného zberateľa aj chovateľa koní Václava Brunu. Už počas prvého dňa vyniesla milióny eur.

mrož, ryba

Poľský turista dostal vysokú pokutu za to, že sa na Špicbergoch príliš priblížil k mrožovi

28.04.2024 07:24

Turista z Poľska pri návšteve nórskeho arktického súostrovia Špicberky dostal pokutu za to, že sa až veľmi priblížil k mrožovi.

Boroďanka, vojna na Ukrajine

ONLINE: Pokračujú tuhé boje o Očeretine. Ukrajina dúfa, že americká pomoc zvráti situáciu na fronte

28.04.2024 07:15, aktualizované: 08:52

Ukrajina očakáva, že zahraničná vojenská pomoc vrátane munície a zbraní pomôže zvrátiť situáciu na frontoch v Bachmute a Avdijivke aj v iných oblastiach.

hermes

„Človek zhromaždil všetku múdrosť svojich predchodcov a pozrite sa, aký je hlúpy!“ Marcus Tullius Cicero

Štatistiky blogu

Počet článkov: 34
Celková čítanosť: 148684x
Priemerná čítanosť článkov: 4373x

Autor blogu

Kategórie